Karin Wyrtz

Hestefysioterapeut

Dobbelt man - islandske heste

Indrømmet!! Jeg syntes det ser godt ud med dobbelt man. Hår der blafrer i vinden på begge sider og i tölt bliver synet ikke dårligere. 

Der er rigtig mange af de smarte heste til kåringerne, på ovalbanerne og i annoncerne der har man til begge sider. Nogle af disse har sikkert naturlig dobbelt man, men andre af dem har sikkert også fået lidt hjælp. Jeg er normalt ikke kendt for at slide mine heste op med striglerne, men på et punkt er jeg villig til at bruge lidt ekstra tid på udseendet - Manen. Jeg har derfor efterhånden en del erfaring i at lave “naturlige dobbelt maner”.En helt ande ting er at mange heste har så meget man at det faktisk trækker hestens hals skæv. Som fysioterapeut er det et faktum som jeg ikke kan undgå at at bruge min opmæksomhed på. Jeg mener at det i nogle tillfælde kan påvirke hestens balance og dens evne til at runde sig ens til begge sider. Her hjemme er vi ikke helt enige om hvad der er pænest, dobbelt man eller hele manen til én side. Jeg er derfor udemærket klar over at ikke alle heste ejere ønsker sig dobbelt man. Følgende teknik kan bruges til kosmetisk hår korrektion på din hest, uanset hvilket skønheds ideal du måtte have.Før du går i gang skal du vide at korektion af en heste man er et projekt. Indledningsvis kræver det noget arbejde og i en rigtig lang periode vedligeholdelse for at opnå det ønskede resultat. Dette er ikke noget for den utålmodige hesteejer eller hest for den sags skyld.


 
Du skal bruge:
En hundekarte eller en hårbørste
En forstøver med vand 
Heste elastikker
 
 
 
For at du kan komme til at arbejde med manen skal den virkelig børstes igennem og til dette formål duer en almindelig strigle ikke. Jeg har en plastik hår børste fra Matas og en hundekarte som det bedste redskab til at opnå dette. Hvis du bruger karten og starter ved hårets spids og arbejder dig langsomt op imod roden af håret, kan dette gøres helt uden at trække hår af. Kun hår der allerede sidder løst kommer med ud.Det er en klar fordel at arbejde med en nyvasket man, men dette gør om muligt projektet endnu større og mere uoverskueligt. Man kan i stedet bruge en forstøver til at fugte håret, dette gør det lettere når man skal have håret i en anden retning end det er vant til.

Når manen er redt igennem og let fugtig, begynder du arbejdet med at dele den. Dette kan vise sig vanskeligt både fordi hårets rødder peger i én bestemt retning, men også fordi selve den fedtkam der ligger på halsens overside kan være trukket mere eller mindre skæv af manens vægt. Er den det kan du være sikker på at din hest er påvirket af et skævt træk fra manen.Det kan være en god ide at tage lidt mere end halvdelen manen med over til nye side, dette letter vedligeholdelses arbejdet i den tidlige del af hårkorrektionen. Siden er det meget let at placere skilningen der hvor man endeligt vil have den.Når manen er delt skal håret fikseres i den nye frisure. Du kan enten lave fletninger eller sætte håret i totter. Begge dele skal sættes således at håret ligger så tæt så muligt ind langs halsen. Fletningerne fikserer håret godt ned langs halsen og de er derfor gode til at holde håret på plads. De holder godt og kræver ikke så meget vedligeholdelse. Det har lidt den ulempe at håret er flettet og derfor ikke kan yde nogen form for beskyttelse mod regn og insekter, desuden ser det ærlig talt temmelig tosset ud, særligt på en mandig vallak. Totterne kan laves så man næsten ikke kan se dem på afstand, hvis elastikkerne har den rigtige farve. Håret har mulighed for at yde lidt bedre beskyttelse, men elastikkerne sidder tæt på hårroden og hesten kan derfor føle sig generet af dem.

Når manen er delt og fikseret er der sådan set ikke andet for end at vente og vedligeholde sit arbejde. Og det er så her at tålmodigheds prøve nummer to går i gang. Det tager længere tid end man tror! Og tager man elastikkerne ud for tidligt tager det ca. 2 dage og hele ens arbejde er spildt. Du vil nok opleve at du undervejs skal skifte elastikkerne og rede håret ud, for så på ny at lave totter/fletninger. 

Den bedste måde at teste om manen er ved at være klar, er at tage en enkelt tot eller fletning ud og se om den holder figuren. Hvis det går er det godt med en, tager man hver anden ud og ser om det kan holde. Holder det, er det tid til at tage alle totter/fletninger ud.

Når manen er delt er det bare at vedligeholde den under den daglige to-minutters strigling. Hvis man kan se at manen ikke holder sin plads kan man lave et par nye totter/fletninger med lidt mellemrum det plejer at hjælpe resten på vej.

Det eneste du ellers skal være opmærksom på er at hvis din heste skal til kåring eller konkurrence skal du lige pille elastikkerne ud mens hesten bedømmes.Så når hegnet er lavet, halmen er i hus, sadlen er pudset, stalden er kalket og du ikke har andet at tage dig til, så har du tid til projekt “kosmetisk hårkorrektion” på din hest.
 

© 2009 Karin Wyrtz

 

Læs om:

Hestefysioterapi

Rytterfysioterapi

Behandlings eksempler

Genoptræningsplan

Rytterens sæde - set med fysioterapeutens øjne

Du er her: Home Fysioterapi til Hest og Rytter Dobbelt man - islandske heste