Karin Wyrtz

Hestefysioterapeut

Info om rytterfysioterapi

For at kunne ride sin hest korrekt, er det vigtigt, at man som rytter er uden smerte og overflødig spænding i kroppen.

Siden 2010 har jeg behandlet heste med fysioterapi. Via min erfaring er det blevet tydeligt, at det ikke er nok at sørge for at hesten har fuld bevægelighed. Også rytteren bliver nød til at være lige og uden låsninger i sin krop.

Som rytter på sin hest er man en integreret del af hestens bevægelser. Det betyder, at de spændinger og låsninger rytteren har ikke kan undgå at påvirke hesten. Både lige her og nu hvor ridningen kan blive svær og asymmetrisk, men også på længere sigt, hvor rytterens skævhed kan give alvorlige skader i hestens bevægeapparat. Denne påvirkning af hesten er ikke noget rytteren gør bevidst, tværtimod!

Det er ikke altid at kroppen gør hvad man beder den om og det kan være svært at mærke og rette skævheder selv, trods en eventuel undervisers vejledning.

På samme måde kan man som rytter kæmpe imod hestens krop, for at få ridningen til at lykkedes, kan man også kæmpe mod sig selv. De fleste er ofte opmærksomme på egne kropsproblemer, men er ikke altid klar over hvad disse problemer gør ved ridningen og ikke mindst hesten.

I behandling af ryttere arbejder jeg på to måder. Enten hvor rytteren er på hesten eller en egentlig behandling på min transportable briks. De teknikker jeg bruger kræver ikke at rytteren tager sit tøj af, det betyder at briksen kan sættes op i en rytterstue eller et sadelrum.

Når jeg ser rytteren til hest, kan jeg se hvor i rytterens krop der findes nedsat bevægelighed, men også hvor der er nedsat stabilitet, altså hvor rytteren har for meget bevægelighed. Med rytteren til hest arbejder jeg med udstrækning, blide manipulationsteknikker og øvelser, for at skabe balancen mellem bevægelighed og stabilitet. Det vurderes om det er nødvendigt at se rytteren til egentlig behandling enten af mig eller en behandler i lokalområdet.

 

Læs om:

Hestefysioterapi

Behandlings eksempler

Genoptræningsplan

Rytterens sæde - set med fysioterapeutens øjne

Dobbelt man - Islandske heste